Coneix experiències i iniciatives al voltant del malbaratament alimentari

Novembre 2022

Recupera les intervencions i ponències de la jornada sobre malbaratament alimentari que va organitzar la Càtedra UPC-Mercabarna.

Un dels objectius estratègics de Mercabarna és la lluita contra el malbaratament alimentari, en la qual destaca l’aliança amb el món de la recerca a través de la Càtedra UPC-Mercabarna. A finals d’octubre, la Càtedra va organitzar una jornada sobre sobre malbaratament alimentari, que va servir de punt de trobada de representants institucionals, del món de la recerca, de la cadena agroalimentària i d'entitats socials que treballen en l'entorn de l'aprofitament alimentari. Si no hi vas poder assistir o vols recuperar les diverses intervencions, compartim els vídeos de la jornada.

  • La Llei de malbaratament alimentari a Catalunya, a càrrec de Glòria Cugat, subdirectora general de la inspecció i control agroalimentari del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.

  • Accions de la Càtedra UPC-Mercabarna:
    • La biblioteca del malbaratament alimentari, a càrrec de Gemma Garcia, responsable de la Biblioteca CBL de la UPC.
    • Resultat de l'estudi de quantificació i identificació de les causes del malbaratament alimentari a Mercabarna, a càrrec de Djamel Rahmani, senior researcher al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA).

  • Taula rodona: gestió d'excedents a Mercabarna i aprofitament
    • Nou sistema de gestió de residus de Mercabarna, a càrrec de Georgina Cepas, cap del departament de Medi ambient i neteja de Mercabarna.
    • Bones pràctiques d'empreses majoristes de la Unitat Alimentària, amb Óscar Taboada, director de Recursos Humans de Grupo Fernández i Borja Casamitjana, responsable d'Operacions de Torribas.
    • L'impacte social de l'aprofitament alimentari, amb Natàlia Sanchis, de la Fundació El Xiprer Vallès Oriental i Roser Peiró, de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac.

  •  Iniciatives i eines per reduir el malbaratament
    • Avaluació d'iniciatives de prevenció del malbaratament alimentari. Reptes i oportunitats, a càrrec de Laura Garcia Herrero, Policy Officer, Joint Research Centre at ISPRA (Italy).
    • Accions preventives per a la conservació dels productes al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, a càrrec d'Eduardo Hernández, professor del Departament d'Enginyeria i biotecnologia agroalimentària de l'Universitat Politècnica de Catalunya.
    • Certificació Desperdici Alimentari Zero d'AENOR, a càrrec de Juan José Moreno Delgado, manager d'Alimentació a AENOR.

Una de les ponències de la jornada sobre malbaratament alimentari