Una mica d’història
Mercabarna es va crear l'any 1967 amb l'objectiu de garantir el funcionament eficient i responsable de la cadena de proveïment d'aliments frescos a l'esglaó majorista.
Tradicionalment, els mercats majoristes d'alimentació estaven ubicats al centre de Barcelona i ocupaven espais que avui tenen importants usos cívics, culturals i lúdics. El creixement socio-urbanístic de la ciutat va fer que aquests mercats centrals comencessin a tenir problemes de tot tipus (capacitat, comunicacions, mediambientals, etc.). Per aquesta raó, van ser traslladats paulatinament al recinte de Mercabarna.
-
1984
S'instal·la a Mercabarna el Mercat Central de la Flor. Des de l'any 1964, el Mercat havia desenvolupat la seva activitat al carrer Lleida de Barcelona, espai que avui és el Teatre Lliure.
Es construeix a Mercabarna el Pavelló Polivalent, una instal·lació on s'agrupen empreses que comercialitzen a l'engròs productes elaborats i semielaborats.
-
2013
Mercabarna renova la seva imatge corporativa, amb un nou logo que transmet atributs i valors amb els quals es vol identificar Mercabarna (moviment, xarxa, Barcelona, frescor, vitalitat, modernitat, etc.).
Acord per a la posada al dia de les instal·lacions del Pavelló Polivalent. Les empreses d'aquest centre assumeixen les inversions a realitzar i tenen la possibilitat, si així ho decideixen, de renovar els seus contractes de permanència al recinte.
L'Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes i l'Associació d'Aplegadors del Mercat Central del Peix signen el conveni per actualitzar les instal·lacions del Mercat. Els empresaris del Mercat pagaran les obres de millora i, com a contrapartida, podran estendre les seves concessions administratives.
-
2014
Mercabarna posa en marxa un programa de beques per incentivar la inserció laboral en empreses de la Unitat Alimentària de joves universitaris i de persones a l'atur.
L'Ajuntament de Barcelona, Mercabarna, el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i representants de les cooperatives agrícoles acorden l'actualització del Mercat Central de Fruites i Hortalisses. Els empresaris del Mercat assumiran les obres de millora i, com a contrapartida, podran estendre les seves concessions administratives.
-
2015
Se celebra la primera edició de la Cursa Mercabarna, on assisteixen 3.000 ciutadans, entre corredors, acompanyants i familiars, que participen en aquesta festa esportiva i solidària que promou l’alimentació saludable.
Es crea l'Observatori de Tendències de Mercabarna, un servei que analitza els temes emergents i de futur que poden afectar el model de negoci de les empreses del recinte.
Mercabarna impulsa els premis 'Mercabarna Innova', uns guardons que volen incentivar la cultura de la innovació a les firmes del recinte.
-
2016
Mercabarna organitza els primers premis de fotografia ‘Mercabarna Enfoca’, adreçat a fotoperiodistes professionals i instagramers, en el qual hi participen 89 fotògrafs amb un total de 1.087 fotografies. Arran del concurs, s’organitza una exposició itinerant que recorre diversos espais de Barcelona.
Mercabarna i les associacions empresarials del recinte signen un pla contra el malbaratament alimentari amb què es comprometen a reduir els excedents d’aliments que es generen a l’activitat diària del recinte. L’objectiu final és que la cadena de proveïment alimentari sigui més sostenible i responsable.
-
2017
Celebració del 50è aniversari de la fundació de Mercabarna, amb la realització d’actes commemoratiu adreçats als treballadors, a les empreses i a la ciutadania.
-
2018
Organització de la Conferència de la Unió Mundial de Mercats (WUWM, en les seves sigles en anglès), en què es va analitzar el paper que juga la responsabilitat social corporativa en la gestió dels mercats majoristes.
-
2019
Inici de la construcció del primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics de l’estat espanyol, el Biomarket de Mercabarna.
-
2020
Posada en marxa del Biomarket, el primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics d'Espanya i el primer d'Europa pel que fa a concentració d'empreses hortofructícoles.
-
2021
Creació de la Càtedra UPC-Mercabarna, que neix amb l'objectiu d'estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària.
Inauguració de les noves instal·lacions del Banc dels Aliments al recinte.
-
2022
Inauguració del Foodback, el centre d'aprofitament alimentari de Mercabarna. Es tracta d’un equipament pioner de bioeconomia circular que permet la recuperació de fruites i hortalisses que estan fora del circuit de comerciaització, però són aptes per al consum.