Premis contra el Malbaratament Alimentari

Premi Mercabarna contra el malbaratament

Guanyadors de l’edició 2023

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses.

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Premi a la millor iniciativa de Prevenció del Malbaratament Alimentari

  • Ametller Origen, un exemple d'aprofitament alimentari al llarg de tota la cadena alimentària

Ametller Origen ha guanyat el premi d'aquesta categoria pel seu projecte integral que aborda la problemàtica del malbaratament alimentari des de l'origen al camp, passant per la transformació i la distribució dels aliments, arribant, fins i tot, a la conscienciació dels seus treballadors i clients.

Durant el 2022, la companyia ha donat 1.162.139 kg de productes a entitats socials, ha salvat 275.556 packs d'aliments i ha contribuït a la reducció de 1.872.880 kg de CO2 a l'atmosfera.

Premi a la millor iniciativa d'Innovació Social

  • Veïns, entitats i comerços de Sant Antoni, junts per evitar el malbaratament d'aliments

La Federació d'entitats Calàbria 66, ha guanyat el premi d'aquesta categoria amb 'Aprofita'm', un projecte dissenyat conjuntament entre el teixit associatiu del barri de Sant Antoni de Barcelona (Federació d'Entitats Calàbria, 66); el Servei de Rehabilitació Comunitària de l'Esquerra de Eixample (SRC-EE), que depèn del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i treballa amb persones diagnosticades de malaltia mental; i l'ONG de Veí a Veí (banc d'aliments del barri).  

Els receptors d'aquests aliments són 51 famílies vulnerables (74 dones, 55 homes i 45 infants i adolescents) i 55 persones sense llar del barri de Sant Antoni i el seu radi d'influència. Durant el 2022, Calàbria 66 ha elaborat 2.572 racions d'aliments, ha distribuït 615 kg de productes i ha contribuït a la reducció de 938kg de CO2 a l'atmosfera.

Més informació sobre els guanyadors


Característiques dels premis de 2023

Et vols presentar als Premis Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari?

Aquests són els punts més destacats:

Categories

  • Millor iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari. S'hi poden presentar aquelles empreses majoristes, minoristes, o del sector primari que presentin mesures de bones pràctiques en la seva gestió relacionades amb la prevenció i reducció de les pèrdues i malbaratament alimentari i que involucrin la participació activa mitjançant algun tipus de conveni de col·laboració entre empreses pertanyents a una o més baules de la cadena de valor.
  • Millor iniciativa d’innovació tecnologica contra el malbaratament. S'hi poden presentar empreses majoristes, minoristes, o del sector primari que estiguin aplicant mesures tecnològiques que tinguin un impacte directe en la reducció de les pèrdues i/o malbaratament alimentari.
  • Millor iniciativa d’innovació social. S’hi podran presentar iniciatives i projectes d'emprenedoria vinculats a la innovació social, que tinguin com a objectiu la reducció del malbaratament i l'aprofitament alimentari a Catalunya, que demostrin un impacte social mesurable.

Premis 

​La dotació del premi és de 5.000 euros per a cada categoria.

Terminis 

El periode d’inscripció serà del 12 de juny fins el 12 de setembre de 2023.

L’acte de presentació i lliurament dels projectes guanyadors tindrà lloc el dia 11 d’octubre al Centre Directiu de Mercabarna.

Jurat

El jurat dels guardons està format per professionals experts en malbaratament alimentari i gestió de residus. 

Pilar Chiva. Directora de l'Àrea d'economia circular de l'Agència de Residus de Catalunya.
Glòria Cugat. Subdirectora general d'Inspecció i Control Agroalimentari de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC.
Laura García-Herrero. Policy Officer, Joint Research Centre at ISPRA (Italy), European Commission.
Eduard Hernández. Responsable de l'Àrea de Tecnologia de la Càtedra UPC-Mercabarna.

Fernando Ortega. President de la Comissió d'Indústries Agroalimentàries del Col·legi d' Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC).

Núria Pedraza. Directora de Comunicació i Relacions Institucionals d'AECOC

Els Premis Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari a la baula de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.

Consulta tota la informació a les bases de participació


Per què calen un premis contra el malbaratament?

El malbaratament alimentari afecta arreu del món i té impactes econòmics, ambientals i socials d’envergadura.

Principals xifres

  • Al món es llença 1/3 dels aliments que es produeixen.
  • El malbaratament a la Unió Europea és de 154M de tones 
  • Cada català llença de mitjana 28 kg de menjar

Homenatge un referent

El nom dels premis Mercabarna-Paco Muñoz vol ser un homenatge a la tasca que va desenvolupar Paco Muñoz al llarg de la seva trajectòria professional en la lluita contra el malbaratament alimentari. 

Paco Muñoz és un referent per a Mercabarna, tant pel seu treball a la Universitat Autònoma de Barcelona com a la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) amb la que va realitzar un estudi per maximitzar l'aprofitament alimentari en aquest mercat.


Contacte