La Universitat d'Estiu reflexiona sobre la sostenibilitat del model alimentari
Juliol 2021
Del 5 al 7 de juliol, docents, investigadors i professionals del més alt nivell es van trobar a Mercabarna per parlar sobre les tendències i els principals reptes del sector agroalimentari.
Després d’un any d’aturada per la COVID-19, Mercabarna va celebrar la 3a Universitat d'Estiu, en una edició que va girar al voltant de l’alimentació sostenible. Durant tres dies, es van programar conferències, taules rodones i espais de debat amb persones referents dels à mbits universitari, de recerca, empresarial, institucional i del tercer sector. L’objectiu d’aquesta iniciativa és mostrar l’impacte de la sostenibilitat al llarg de la cadena alimentà ria i crear un fòrum on intercanviar coneixement i experiències que condueixin a la construcció d’un model alimentari més sostenible, saludable i just. La Universitat d’Estiu de Mercabarna és gratuïta i es va poder seguir presencialment des de Mercabarna o per streaming.
Grans temes de la Universitat d’Estiu
La primera jornada de la Universitat d’Estiu es va centrar en analitzar l’impacte del malbaratament alimentari i en presentar iniciatives en favor de l’aprofitament dels aliments. Alguns dels temes que es van tractar van ser la llei de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari aprovada pel Parlament de Catalunya; els reptes de la cadena agroalimentà ria o projectes d’aprofitament alimentari com Espigoladors, la Alimentación no tiene desperdicio d’AECOC o la tasca de la ONG World Central Kitchen, recentment guardonada amb el premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia. També es va debatre sobre els reptes de l’era post-covid i es va presentar la Cà tedra UPC-Mercabarna contra el malbaratament alimentari.
La segona jornada va tractar sobre les oportunitats econòmiques que comporta l’alimentació sostenible per a l’agricultural local i el comerç de proximitat. Es va destacar el paper de Barcelona com a Capital Mundial de la Alimentació Sostenible, projectes com Comerços Verds, el Biomarket, la xarxa de ciutats per a l’Agroecologia o Foodcoop BCN, i les oportunitats i els reptes davant la reforma de la llei de la cadena alimentà ria. També va ser interessant la taula rodona sobre el paper dels mercats majoristes en matèria d’alimentació sostenible, sense deixar de mencionar la conferència de l’arquitecta i urbanista Carolyn Steel, autora del llibre Hungry Cities.
La tercera i darrera jornada es va desenvolupar al voltant de la innovació tecnològica i la seva relació amb l’alimentació sostenible i saludable. A més de conèixer l’ecosistema food tech, es van presentar projectes tecnològics que aprofundeixen en la sostenibilitat de la cadena alimentà ria, com l’estratègia buying circular, el desenvolupament de nous productes o els marketplace de Mercabarna i dels mercats municipals de Barcelona.