Èxit de la Universitat d'Estiu dedicada al malbaratament alimentari

Juliol 2019

Durant tres dies Mercabarna es va convertir en un centre de debat i de transferència de coneixement al voltant del valor dels aliments, on van intervenir experts en sostenibilitat, professionals i universitaris.

De l'1 al 3 de juliol es va celebrar la segona edició de la Universitat d'Estiu de Mercabarna, que enguany es va centrar en la lluita contra el malbaratament d'aliments al llarg de la cadena alimentària. Aquesta visió transversal va permetre analitzar una problemàtica que afecta a la producció, la distribució, la restauració i als consumidors finals i que impacta a l'ecosistema econòmic, ambiental i social. Prop de 200 persones van participar en aquest fòrum de debat que va convocar especialistes en malbaratament alimentari i sostenibilitat, professionals del sector agroalimentari i estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona.

La consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP), Teresa Jordà, va ser l'encarregada d'inaugurar aquestes jornades sobre el malbaratament alimentari, que va qualificar de "repte urgent i ineludible". En paraules de Jordà, "en totes les fases associades a la producció d'aliments es produeix malbaratament de feina, diners i recursos en un context on res sobra" per la qual cosa "cal redefinir la producció, la distribució i el consum alimentari per aconseguir un model més sostenible".

En aquesta línia, el DARP va presentar en primícia la "Guia per a l'elaboració d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les indústries agroalimentàries". Aquest material, que s'adreça a les empreses que produeixen o comercialitzen aliments per al consum humà, proposa un pla de treball voluntari que quantifica el volum de producte que s'està llençant i identifica on s'està produint el malbaratament. Aquesta guia s'ha elaborat amb la col·laboració del CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos, PIMEC (patronal de petites i mitjans empreses) i AECOC (Associació d'Empreses de Gran Consum).

2a Universitat d'Estiu de Mercabarna

Visió internacional del malbaratament

La primera intervenció de la Universitat d'Estiu va correspondre a Rosa Rolle, responsable de desenvolupament empresarial de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), que va aportar un enfocament global sobre la temàtica. En aquest sentit, Rolle va destacar que cada any es llença un terç dels aliments que es produeixen al món i que en un futur proper s'haurà de garantir que "els gairebé 10 bilions de persones que viuran en aquest planeta el 2050 tinguin accés a subministrament suficients d'aliments segurs i nutritius sense produir més, perquè el nostre planeta ja està sobreexplotat".

Partint d'aquestes dades que alerten d'un model insostenible, es van presentar projectes europeus que aposten per revaloritzar els aliments, com és el cas d'Ecowaste4food, Refresh o Feedback Global. A més, es va analitzar el marc normatiu contra el malbaratament alimentari amb l'estudi de les lleis Gadda d'Itàlia i Gadot de França que, tot i que regulen la donació d'aliments, no estipulen la manera de prevenir els residus alimentaris.

Iniciatives al llarg de la cadena alimentària

Els productors van estar presents el primer dia de la Universitat d'Estiu, a través d'una taula rodona en què van reflexionar sobre el malbaratament al camp. Representants d'Unió de Pagesos, de la FCAC i del Parc Agrari del Baix Llobregat van fixar com a causes principals les inclemències del temps i la importància estètica que tenen els aliments al mercat.

El segon dia es va dedicar a l'àmbit de la distribució majorista i detallista d'aliments, on es van donar a conèixer iniciatives com la del grup hortofructícola Nufri que, a través de la campanya "Ningú no és perfecte", pretenia revaloritzar el producte fresc amb imperfeccions i donar-los una sortida comercial. Mercabarna i el seu compromís amb la lluita contra el malbaratament també va estar present a la Universitat d'Estiu amb la intervenció d'Ingrid Buera, directora de l'àrea de negoci, que va anunciar la convocatòria dels premis Paco Muñoz. Aquests guardons reconeixeran els projectes que es duguin a terme per reduir el malbaratament en l'àmbit productiu, majorista, detallista i col·laboratiu.

Pel que fa als supermercats, Condis va presentar el seu sistema de control d'estocs, mentre Veritas va parlar del reaprofitament del producte fresc a través de l'elaboració de plats cuinats. D'altra banda, els mercats municipals de Sants, Manlleu i Vigo van presentar projectes de sostenibilitat alimentària en una taula rodona que, igual que es va fer amb el debat dels productors, es va emetre en streaming a través del web de Mercabarna. Així mateix, també es van exposar solucions tecnològiques al servei del no-malbaratament, com el 5G o diverses aplicacions mòbils.

Per últim, al llarg de la darrera jornada de la Universitat d'Estiu es van desenvolupar aspectes relacionats amb l'aprofitament alimentari a les llars i als restaurants. Entre altres aspectes, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària va parlar de l'extensió de la data de consum, mentre els xefs Felipe Celis i Ada Parellada van presentar opcions per aprofitar al màxim els aliments que s'utilitzen a la cuina, tant en una escola de restauració com el CETT-UB −on Celis exerceix de professor− com en qualsevol llar. També es van donar a conèixer diverses iniciatives que busquen reduir el malbaratament entre els consumidors finals i que tenen un caràcter solidari, com ara els projectes La nevera solidaria, De bon profit, Be Fresh o Pont alimentari.

Finalment, la segona edició de la Universitat d'Estiu de Mercabarna es va cloure amb un dinar de productes frescos reaprofitats que va preparar la cuinera Ada Parellada.

Els mercats municipals van presentar accions contra el malbaratament
Taula rodona sobre prevenció del malbaratament al sector productiu
Presentació de la Guia per part del DARP