Mercabarna es converteix en el fòrum de debat sobre sostenibilitat agroalimentària
Juliol 2018
Una setantena de persones, entre professionals i universitaris, participen a la primera Universitat d'Estiu de Mercabarna.
Del 2 al 6 de juliol va tenir lloc la primera edició de la Universitat d'Estiu de Mercabarna, una iniciativa que neix amb la vocació de convertir-se en una trobada anual de referència del sector. Els assistents, formats majoritàriament per professionals del sector agroalimentari i estudiants de diverses enginyeries (alimentària, agrícola i de biosistemes), van tenir la possibilitat de conèixer les darreres tendències en matèria de sostenibilitat de la mà de conferenciants procedents de tots els esglaons de la cadena alimentària ─des del sector primari fins a la gran distribució─ i del món de la recerca.
Per a Agustí Colom, regidor de Turisme, Comerç i Mercats i president de Mercabarna, aquesta Universitat parteix de la voluntat d'orientar el sector cap a pràctiques basades en la responsabilitat i la consciència amb l'entorn. "Volem una cadena agroalimentària més sostenible i respectuosa amb el medi ambient perquè ja hi ha una gran demanda social que ho reclama i perquè adaptar-se a temps a aquesta necessitat creixent dels ciutadans és una oportunitat per a les empreses agroalimentàries", va afirmar durant el discurs inaugural. Aquesta primera edició es va organitzar amb la col·laboració de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB-UPC) i d'AECOC (Associació d'Empreses de Gran Consum).
La sostenibilitat 360˚
Les conferències, encapçalades per experts, investigadors i responsables d'empreses i d'entitats, es van centrar en quatre blocs temàtics que van oferir una visió global de la sostenibilitat en el sector agroalimentari. El desenvolupament sostenible en el context europeu va protagonitzar la primera jornada de la Universitat, on es va analitzar com es poden alinear els projectes de les companyies amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i quins models empresarials responen als reptes actuals.
El segon dia es va dedicar a l'aplicació de la innovació tecnològica i la digitalització a la cadena alimentària. Durant la tercera sessió es van presentar bones pràctiques relacionades amb la gestió sostenible dels recursos i de la cadena de subministrament, on van prendre especial rellevància les iniciatives contra el malbaratament alimentari. En aquest context es va presentar el futur Centre d'Aprofitament d'Aliments de Mercabarna amb el qual s'optimitzarà el procés de selecció dels aliments i que permetrà incrementar el volum de productes aportats a les entitats d'acció social. Aquesta ponència de Pablo Vilanova, director d'Estratègia de Mercabarna, va donar pas a un dinar realitzat a partir de productes recuperats pel col·lectiu Espigoladors. Per últim, al llarg de la darrera jornada es van desenvolupar aspectes relacionats amb la qualitat i la seguretat alimentària i la gestió de la reputació online, de la mà d'experts en comunicació de crisi i xarxes socials.
La Universitat d'Estiu va transcórrer en un ambient caracteritzat per la cooperació, la transferència de coneixements i el networking. En aquest sentit, es va reservar el cinquè dia a un taller d'ocupació on els universitaris o acabats de graduar assistents van desenvolupar els reptes plantejats per empreses de la Unitat Alimentària i van presentar els resultats davant els responsables de Recursos Humans i gerents de les companyies participants. Un dels punts forts de la Universitat d'Estiu ha estat la seva ubicació a Mercabarna, que esdevé un node clau dins de la cadena alimentària catalana. Els assistents van visitar el polígon alimentari i van conèixer de primera mà l'activitat d'algunes de les firmes que s'hi ubiquen i que pertanyen al sector hortofructícola, del peix i marisc i serveis. Així mateix, es van presentar dos casos d'èxit en matèria d'ecoinnovació.