Més de 3.000 persones participen a la 1a Cursa Mercabarna

La 1a Cursa Mercabarna es va convertir en una gran festa solidària de l’esport i l’alimentació saludable on hi van participar més de 3.000 ciutadans

Novembre 2015

Els carrers i Mercats Centrals de Mercabarna que habitualment estan ocupats per camions, furgonetes, "toros" i els milers de persones que cada dia hi van a treballar van ser envaïts el passat 4 d'octubre per la marea de corredors i corredores que van córrer a la 1a Cursa Mercabarna. 

Més de 3.000 persones -1.520 runners i la resta acompanyants i ciutadans que es van animar a venir a Mercabarna- van participar, d'una manera o d'una altra, en aquesta primera cursa pel recinte. Tot un èxit de participació per a una iniciativa que tenia com a objectiu aconseguir que els ciutadans descobrissin aquest polígon alimentari -per a molts encara un gran desconegut- i el paper importantíssim que juga en la seva alimentació diària. A banda de les persones que van assistir a la Cursa, es calcula que més de 2 milions de persones també van conèixer una mica més aquest gran mercat, gràcies a les notícies sobre la Cursa que van aparèixer als mitjans de comunicació el mateix dia i els posteriors.

La sensació de córrer per dins dels mercats centrals

A les 11h en punt, els 1.520 corredors i corredores -770 inscrits en la distància de 5 Km i 750 en la de 10 km- van prendre la sortida des del carrer Major amb l'expectativa de ser els primers en córrer per un espai que normalment no està obert al públic en general. La carrera va transcórrer pels carrers del recinte, tenint com a gran al·licient el pas per dins de dos dels pavellons del Mercat Centrals de Fruites i Hortalisses i per la nau del Mercat Central del Peix que, tot i estar sense activitat, es van ambientar perquè els visitants es fessin una idea de com és una jornada en aquests Mercats. En el cas del Mercat Central de Fruites i Hortalisses hi havia diverses parades majoristes obertes, mostrant la seva exposició de productes. I, en el del Peix, es van col·locar grans altaveus que reproduïen el xivarri que hi ha en plena hora punta de feina.

Una oportunitat per mostrar Mercabarna

Més enllà de la part esportiva, la cursa es va plantejar com una gran jornada de portes obertes familiar dedicada a l'esport, a l'alimentació saludable i a donar a conèixer els valors de Mercabarna. Per això es van organitzar tot un seguit d'activitats, enfocades sobretot als nens,  que tenien com a protagonistes indiscutibles allò que caracteritza Mercabarna, els aliments frescos. Es va fer un taller d'elaboració de brotxetes de fruites vinculat a la campanya "5 al dia", curses de sacs de patates, de velocitat i de relleus (on el testimoni que es passaven els corredors era un plàtan), un "fotomaton" per fotografiar-se  amb qualsevol dels tres mercats centrals de Mercabarna i l'Escorxador i un Trivial, amb preguntes sobre Mercabarna. També hi va haver tallers de maquillatge i jocs amb materials reciclats realitzats per la llar d'infants de Mercabarna, Simphonie.  

Una cursa solidària

La 1a Cursa Mercabarna va servir per donar el tret de sortida als diferents actes que se celebraran d'ara i fins a final d'any en favor de La Marató de TV3. Per aquesta raó, es va fer un esmorzar solidari per a tots els assistents, la recaptació del qual -3.000 euros en total- s'ha destinat íntegrament a aquest programa solidari que aquest any es dedicarà a la lluita contra la diabetis i l'obesitat. 

A més, tots els productes sobrants de l'esmorzar, els avituallaments, les activitats infantils i les bosses dels corredors es van entregar al Banc dels Aliments. En total, 770 quilos de productes frescos destinats a persones amb necessitat.

També, la preparació de les bosses del corredor va anar a càrrec de la Fundació Cares, empresa destinada a la inserció laboral de persones amb discapacitat psíquica.

Gran implicació de les empreses i gremis majoristes

Una de les claus de l'èxit d'aquesta primera cursa va ser el suport que van donar les empreses i gremis de majoristes en l'organització de l'acte. Més d'una vintena de firmes dels diferents sectors d'activitat del recinte i les quatre  associacions d'empresaris del recinte (Assocome, AGEM, GMP i AEM) es van bolcar amb aquest esdeveniment, amb aportacions econòmiques o oferint els seus serveis logístics per a diferent activitats. Però sense dubte la gran aportació de les empreses va ser en productes frescos, tant per a l'esmorzar solidari (on hi havia sardines, botifarres, pa amb tomàquet, fruites, gelat i beguda), les activitats infantils, els avituallaments, els obsequis per als guanyadors de la carrera i per a l'espectacular bossa del corredor, que anava farcida d'aliments com calamars, salsitxes, enciam, patates, mandarines, peres, plàtans, pomes o kiwis.

Els guanyadors de la 1a Cursa Mercabarna

  • Distància de 5 km (categoria masculina) 
    • Eloi Borrás (1r) 
    • Ángel Ucendo (2n)
    • Carlos Jiménez  (3r)
  • Distància de 5 km (categoria femenina)
    • Ana Martínez (1a)
    • Natalia Cobos (2a)
    • Patricia Fernández (3a)
  • Distància de 10 km (categoria masculina)
    • Sergi Cinca (1r)
    • Javier García (2n)
    • David Rueda (3r)
  • Distància de 10 km (categoria femenina)
    • Eva Pupim (1a)
    • Sònia Gallego (2a)
    • Marina González (3a)

També es va premiar el participant més jove de la Cursa, els bessons Anna i Agustí Costabella, de 12 anys; i la participant més gran, Maria Ferré, de 83 anys.

Pel que fa a la categoria de discapacitats, en la de física la guanyadora va ser Eva Martínez; en la de discapacitat sensorial, Antonio Andrés i en la de discapacitat intel·lectual, Marina Riley.

Visita la galeria de fotos de la cursa al Flickr de Mercabarna

Mira el vídeo de la cursa al Youtube de Mercabarna 

  

Els corredors en el moment de la sortida
Els corredors pel Mercat Central de Fruites i Hortalisses
La Cursa també va passar per la nau del Mercat Central del Peix