Sabas Alegre: "Els al·lèrgens poden provocar grans perjudicis per a la salut si no es fan bé les coses"

Sabas Alegre és director de la consultora TQM, que és l'encarregada d’impartir el curs a Mercabarna sobre la normativa d’al·lèrgens.

P- Quin és l’objectiu del curs?
R- L’objectiu és transmetre bones pràctiques en la manipulació d’aliments però molt enfocat a com tractar el tema dels al•lèrgens en els bars i restaurants. Hi ha una normativa que ha entrat en vigor recentment respecte a l’etiquetatge i comunicació al consumidor en el sector alimentari que és molt extensa i recull, entre altres, el tema dels al•lèrgens. Posarem sobre la taula la seva perillositat –poden provocar grans perjudicis per a la salut si no es fan bé les coses–, la responsabilitat que tenen els operadors en aquest tema i les eines que hi ha per adaptar-se als requeriments del nou reglament.

P- A grans trets, a què obliga la nova normativa?
R-
S’ha de posar a disposició del client tota la informació sobre els plats que s’elaboren. Això no vol dir que tots els ingredients que porta un plat hagin de sortir a la carta, que pot ser, però si el client ho demana aquesta informació s’ha de tenir preparada per donar-li. També hi ha d’haver avisos perquè les persones amb al•lèrgies ho comuniquin al personal i coneguin les alternatives que tenen.

P- Considera que per al sector és difícil adaptar-se a aquests requeriments?
R-
En el sector hi ha una problemàtica. A les cuines es fan molts plats diferents, hi treballen moltes persones a l’hora i, és clar, es troben amb els problemes derivats de la contaminació encreuada. Per exemple, ganivets que s’usen per tallar un ingredient i després per tallar-ne un altre. Per això, s’ha de pensar en disposar d’estris de cuina exclusius, netejats a consciència, en tenir a una sola persona perquè toqui aquell aliment concret... En el fons és seguir les bones pràctiques en manipulació d’aliments però anant una mica més enllà.

Sabas Alegre, director de la consultora TQM