Descobreix l'ànima dels peixos, a Mercabarna
El 16 de desembre es va inaugurar, a l’edifici d’oficines de Mercabarna, l’exposició “Els peixos de Mercabarna”. Aquesta peculiar mostra recull una cinquantena de gravats de les espècies que es comercialitzen al Mercat Central del Peix i que han estat realitzats per l’artista Victòria Rabal dins d’aquest mateix centre. A més, aquest catàleg de peixos, cefalòpodes i crustacis està fet amb una ancestral tècnica d’impressió japonesa: el gyotaku. La mostra es podrà visitar fins el 15 de gener.
Al llarg de més d’un any, Victòria Rabal va convertir el Mercat Central del Peix en el seu particular espai de creació. De matinada, amb dues taules i tots els seus estris de treball, rodejada de la frenètica activitat del Mercat, Rabal escollia i convertia meros, corballs, pops, lluços, galls, sardines, entre d’altres, en els protagonistes de les seves creacions artístiques. “Al principi se’m feia coll amunt treballar durant la nit, no hi estava acostumada. Però la gent del Mercat em va anar encomanant la seva energia”, explica l’artista.
Per això, durant la inauguració de l’exposició, Rabal es va desfer en elogis cap a tots els actors implicats en el projecte. Des de la direcció de Mercabarna, per obrir-li les portes del Mercat, fins a majoristes i peixaters, per ensenyar-li a reconèixer els peixos i proporcionar-li bons exemplars. “A mida que avançava l’any s’anava teixint una relació molt enriquidora amb majoristes i detallistes, i això dóna encara més valor al projecte”, va concloure. El president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), Leandre Serra, va explicar, amb humor, la relació teixida entre els usuaris i l’artista. “Al principi, veiem que embrutava el peix i això ens molestava. Després ens vam adonar que, en realitat, estava donant valor als productes que venem. I, finalment, en veure els resultats, el projecte ens va enamorar”, indicava Serra.
Finalment, la directora general de Mercabarna, Montserrat Gil de Bernabé, va felicitar-se perquè amb aquest projecte “comerç i cultura s’han apropat” i va destacar que realitzar les obres al propi Mercat “era la millor opció, tant per a l’artista, que ha tingut accés al centenar de varietats de peixos i mariscs d’arreu del món que hi ha en aquest centre, com per als majoristes, que s’han implicat fins al punt de reservar les millors peces per a la Victòria”.
Una senzilla tècnica japonesa per captar l’essència dels peixos
Sense dubte, un dels atractius d’aquesta exposició és la tècnica que ha usat l’artista per realitzar les il·lustracions dels peixos: el gyotaku. Formada per les paraules gyo ‘peix’ i taku ‘fregar’, aquest sistema d’impressió es va començar a utilitzar al voltant de 1800 en els mercats i les peixateries d’alguns pobles del Japó. En alguns d’aquests establiments encara hi ha el costum de fer una impressió amb tinta sobre paper dels peixos que es posen a la venda, tot indicant-ne l’espècie, el pes i el preu de l’exemplar.
Aquestes impressions es pengen a les parets de la botiga i es retiren a mesura que es venen els peixos anunciats. Aquestes impressions també eren habituals entre els pescadors, que usaven els gyotaku com a testimoni de les seves captures i, actualment, és popular entre els pescadors esportius.
El gyotaku és una tècnica totalment artesanal. El procés consisteix en entintar el peix amb un pinzell. Seguidament, es col·loca un paper especial sobre aquest peix i es pressiona amb cura fins que el paper absorbeix tota la tinta. El resultat és un gravat que reprodueix a mida real i amb absoluta fidelitat la silueta i forma del peix en qüestió. La combinació entre la tinta i el paper permet capturar amb tota precisió i extrem realisme determinats detalls del peix com la textura de les escames, les línies que es dibuixen a la cua, la transparència de les aletes o, fins i tots, els relleus i capes de la pell.
Una artista experta en paper
Victòria Rabal (Barcelona, 1958), llicenciada en Belles Arts i en Història de l’Art, és una reconeguda experta en paper. Des de fa quasi 30 anys, dirigeix i treballa en el Museu Molí Paperer de Capellades, és membre fundadora de la IAPMA (International Association of Papermakers and Artists) i, al 2008, va ser anomenada Mestra Paperera per la Generalitat de Catalunya. Rabal imparteix nombrosos cursos i conferencies sobre paper i ha realitzat exposicions de pintura i gravats arreu del món.