Per una Mercabarna encara més neta i sostenible

En sol un dia, transiten per Mercabarna unes 22.000 persones, circulen al voltant de 14.000 vehicles i tan sols als Mercats Centrals i l’Escorxador es mouen, entre fruites, hortalisses, peix i carn, prop de 4.500 tones de productes.

Com és evident, tota aquesta ingent activitat deixa darrera seu un volum considerable de brutícia i residus. Són, a l’any, unes 40.000 tones de deixalles, uns 150.000 quilos de mitjana al dia. Amb aquestes xifres es fa palès que gestionar la recollida i transport de tots aquests residus –els mateixos que genera una ciutat d’uns 80.000 habitants– i mantenir la neteja en tot el recinte (90 hectàrees) no és una feina senzilla. Des de fa 10 anys, Mercabarna compta amb un model, exemplar i pioner al món, de recollida de residus i de neteja que, ara, comptarà amb noves i millorades infraestructures.

Amb l’objectiu d’oferir un servei més eficient i facilitar als usuaris, encara més, la feina de gestionar i llençar els seus residus, Mercabarna ha apostat per renovar les infraestructures de recollida selectiva i modernitzar els equipaments que s’encarreguen del transport dels residus i de la neteja dels carrers i les principals instal·lacions d’aquesta Unitat Alimentària.

Una de les transformacions més palpables, que serà visible a partir de setembre, és el canvi d’imatge dels contenidors que hi ha en les diferents naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses i en el Pavelló Polivalent. Si el canvi funciona, està previst, a partir de l’any vinent, instal•lar els nous contenidors al Mercat Central del Peix.
El canvi principal és el color d’aquests contenidors que, d’aquesta manera, s’unificaran a la línia cromàtica dels contenidors que hi ha a les ciutats. Però, també, variarà l’estructura d’alguns d’ells. Tal i com explica la cap del Departament de Medi Ambient de Mercabarna, Georgina Cepas, aquesta mesura respon a la idea “de fer més senzill a l’usuari la separació correcta dels residus”, ja que els contenidors “tindran uns colors que tothom ja té interioritzats”.

Reciclar a Mercabarna, ara més fàcil
Així, el contenidor de matèria orgànica serà el mateix que hi ha ara, amb la diferència que enlloc de blanc serà marró. La gàbia per als envasos també es mantindrà, però ara serà de color groc i més gran, per tal d’absorbir la gran quantitat d’envasos que es llencen. En canvi, el rebuig ja no es dipositarà en el contenidor-compactador groc i s’haurà de llençar en una gàbia més petita (ja que no es generen tants residus d’aquest tipus) de color gris. On ja es poden veure els nous contenidors és a la zona comercial de Mercabarna. Aquí s’han instal•lat 13 contenidors (paper-cartró, orgànica i resta), que donaran servei a les oficines, bars i restaurants d’aquesta zona, i que són pràcticament iguals a aquells que podem trobar a les ciutats, tot i que aquests tenen una major capacitat.

Per una neteja més eficient
Una altra novetat és la renovació total de la flota de vehicles que netegen carrers i instal·lacions i que transporten els contenidors de recollida selectiva. En total, s’han adquirit 17 nous vehicles que, segons la cap del Departament de Medi Ambient de Mercabarna “són molt més eficients”, ja que fan la mateixa feina “amb menys temps i personal i amb uns resultats de gran qualitat”. Un dels nous vehicles que ho exemplifica és l’escombradora-baldejadora, una màquina que té com a funcions bàsiques escombrar, aspirar i baldejar aprofitant el mateix recorregut, “cosa que ens permet optimitzar i agilitzar la feina”, assegura Cepas.

Vehicles a mida
Aquesta renovació s’ha adjudicat, a través d’un concurs públic convocat a nivell europeu, a l’empresa Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) Medi Ambient. En l’elecció es va valorar que la seva proposta reunia les millors condicions quant a qualitat-preu i, també, la seva experiència en aquesta Unitat Alimentària, ja que és qui presta el servei des de 2002, any en què Mercabarna, amb el recolzament de les associacions empresarials del recinte, va posar en marxa el Pla de Gestió de Residus.

Gràcies a questa experiència i al treball conjunt amb Mercabarna s’ha aconseguit personalitzar i adaptar els vehicles a les necessitats específiques de les instal·lacions i l’activitat pròpia d’aquest recinte. Per exemple, fregadores amb tubs d’expulsió de l’aigua i raspalls els moviments dels quals s’ajusten a les dimensions exactes de molls i pavellons i que, per tant, permeten netejar de forma més eficaç. Que, a més, compten amb unes gomes que freguen el terra i l’eixuguen tot seguit per evitar que els molls quedin mullats i rellisquin els usuaris o els carretons.

Eficiència energètica i estalvi d’aigua
La majoria d’aquests vehicles funcionen en moments puntuals del dia o de la nit, però, hi ha dos que estan en marxa les 24 hores del dia. Són la cisterna de reg, que renta constantment els carrers, i el vehicle d’inspecció i control, encarregat de supervisar la neteja del polígon alimentari. En aquests casos, s’han adquirit vehicles que funcionen amb gas natural enlloc de benzina. “Són menys contaminants i més silenciosos”, comenta Cepas. A més, Mercabarna és conscient de la necessitat d’estalviar aigua i, per això, des de fa uns anys tota l’aigua que usen els vehicles que netegen els carrers del polígon alimentari prové del subsòl.


Entre tots, cuidem el medi ambient
Fa quasi deu anys Mercabarna va posar en marxa el seu Pla Integral de Gestió de Residus. Un pla, pioner entre els mercats majoristes europeus, que va suposar la instal·lació d’infraestructures (Punt Verd, contenidors de recollida, etc.) per facilitar als usuaris la separació dels residus. Aquest sistema, sumat a la col·laboració activa de majoristes, compradors, gremis i associacions del recinte, fa que es recicli un 80% dels residus que es generen, davant del 37% de fa una dècada. A més d’aquestes infraestructures, el departament de Medi Ambient compta amb un equip de 50 persones que treballen en diferents torns les 24 hores del dia.

Perspectiva d'un nou vehicle de la flota de Medi ambient de Mercabarna
Aquests són alguns dels nous vehicles de Mercabarna