Primeres conclusions dels grups de treball del "Barcelona Fresh"
Mercabarna i el 22@Barcelona van organitzar, el 18 de maig, una xerrada per explicar com estan evolucionant els grups de treball que s’estan desenvolupant dins del “Barcelona Fresh”, un projecte que té com a objectiu reforçar la competitivitat de les empreses del sector del peix i que està en marxa des del juliol passat.
Davant una trentena d’assistents, el responsable d’Estudis i Desenvolupament de Mercabarna, Pablo Vilanova, va repassar les principals conclusions d’una anàlisi sobre el sector realitzada en el marc d’aquesta iniciativa on s’apuntava la necessitat d’adaptar-se a les demandes d’un consumidor que vol informació, comoditat i rapidesa en la compra i el consum dels productes pesquers. Segons Vilanova, aquest escenari planteja importants oportunitats per a les empreses que vulguin “entrar en un negoci amb més valor afegit”. Per això, va continuar, “en el marc d’aquesta iniciativa ja s’està treballant en quatre àrees (desenvolupament de nous productes i processos, tecnologies d’identificació de producte, distribució i canal)”, en alguns dels quals les empreses ja han fet avenços.
Evolució dels grups de procés i traçabilitat
En el grup de desenvolupament de nous productes i processos, Roger Granell, product manager de Barrufet (firma del peix integrada en aquest grup), va apuntar algunes línies a treballar (nous formats adequats a les tipologies de famílies actuals o productes que es cuinin més ràpid) i va ressaltar la necessitat de cooperar ja que “les inversions en tecnologia són massa costoses per a una sola empresa”.
En aquest sentit, el promotor tecnològic del CENTA, Raúl Encinas, va explicar algunes tecnologies que l’IRTA-CENTA posa a l’abast de les empreses, com els processos tèrmics, l’envasament o l’aplicació de les ones en radiofreqüències. Per la seva banda, el director del BZ-Barcelona Zona Innovació, Josep Tarragó, va explicar el projecte de construcció d’un equip d’altes pressions a la plataforma BZ i que serà un dels més moderns i grans d’Europa.
En el grup de tecnologia d’identificació de producte, el responsable d’Informàtica i Qualitat de l’empresa de distribució de peix a la restauració Frigorífics Ferrer, Joan Roca, va apuntar que en el grup ja s’han estudiat les problemàtiques en aquest camp i possibles nous sistemes d’etiquetatge. Aquest grup compta amb la col·laboració d’AECOC, que va intervenir en la jornada, a través de la responsable de productes del mar, per explicar la nova normativa en traçabilitat.