Mercabarna-flor marca tendències
Les Mercademostracions d’aquest any van congregar prop de 2.000 floristes vinguts d’arreu d’Espanya. Tot un èxit de convocatòria que posa de manifest el prestigi que s’ha guanyat aquest acte dins el sector de la flor. “Estem en un moment difícil a causa de la crisi i pensàvem que això afectaria l’assistència. Però, els floristes no han fallat. Suposo que molts han pensat que ara més que mai s’ha d’apostar per les noves idees, per innovar”, indicava el president de l’associació de majoristes de Mercabarna-flor, Jaume Mateu.
Una edició més, les encarregades d’ensenyar aquestes ‘noves idees’ van ser les escoles d’art floral convidades a l’acte. Hi van participar les deu principals d’Espanya, procedents de Madrid, Andalusia, Astúries, Aragó, València i Catalunya. “És una oportunitat única per veure les escoles, en un mateix espai, mostrant tot el seu art. Als meus alumnes sempre els dic que les Mercademostracions són una cita obligada”, assegurava el professor de l’Academia Floral Alnorte, Juan Ramón Sánchez.
Totes elles van tornar a sorprendre als assistents amb propostes nadalenques trencadores, pensades per arranjar taules de Nadal, ambientar grans espais, elaborar treballs amb plantes i flors per regalar, fer corones nadalenques, etc., demostrant, una vegada més, que en el disseny floral no tot està inventat.
Estructures innovadores
Una de les tendències que es van veure durant la jornada és l’aposta per les composicions on flors i plantes s’assenten sobre originals estructures, fetes en alguns casos amb materials ‘reciclats’. En aquesta línia, anaven els treballs elaborats sobre estructures de suro de la Escuela Española de Arte Floral; els de l’escola Nature Formación, amb composicions sobre testos reutilitzats, safates o, fins i tot, uns tubs de malla que normalment s’usen en la construcció; i els de Deflorarts, amb treballs de forja platejada col·locats sobre miralls per donar profunditat a les composicions.
Entre les propostes més trencadores, les de la Academia Lis Diseño Floral, amb unes estructures molt creatives elaborades amb filferros que permeten personalitzar les bases a gust del consumidor i reaprofitar-les tantes vegades com es desitgi. Atenta a l’elaboració d’aquestes estructures, estava la Luciana, una florista de Sant Vicenç de Castellet assídua a les Mercademostracions. “M’agrada veure com es treballa amb nous materials. Em dona noves idees per fer treballs adaptats al meu públic o per decorar la botiga i l’aparador i, així atraure més clients”, afirmava la florista.
Predomini dels materials naturals i nous colors
Una altra de les tendències predominants és l’ús de materials de la natura (escorces d’arbre, pinyes, fruites, plomes, pell de castanyes, etc.) a l’hora de fer els treballs nadalencs. Bona mostra d’això en van donar l’Escola d’Art Floral de Catalunya, amb unes composicions rústiques on les fruites eren les protagonistes. També van presentar treballs amb aquests elements la Escuela de Arte Floral de Aragón, que els usava per fer diferents tipologies de corones, i la Academia Floral Alnorte, amb unes impressionants corones de Nadal, decorades amb pomes verdes, que es mantenien suspeses a l’aire amb unes cintes blanques.
Sorprès amb el nivell dels treballs es va quedar en Jordi, un florista de Sant Joan Despí que va obrir el negoci fa sis mesos. “És la primera vegada que assisteixo i he vingut a aprendre. Sé fer els treballs clàssics, però aquí m’han donat idees per fer coses noves”.
Un altre aspecte que va poder apreciar en Jordi és que, als tradicionals colors nadalencs com el vermell, el negre o el daurat, s’hi estan sumant noves tonalitats. Així va quedar palès en les composicions amb verds nadalencs de Rosa Valls-formació, on els liles, roses i morats eren els protagonistes absoluts.
Finalment, la Escuela Andaluza de Arte Floral i Smilax Taller de Florística van mostrar que, a banda dels treballs, l’ambientació també és molt important. La primera va decorar el seu espai amb clau futurista usant materials com el plàstic i el vidre i, la segona va recrear un bosc amb, alzina, fulles, roure i pinyes.
Un punt de trobada per al sector
En aquests 27 anys, les Mercademostracions s’han convertit en alguna cosa més que un simple aparador de tendències. Són un lloc de trobada per al sector. Segons la Fátima del Rio, de la Escuela Andaluza de Arte Floral, un dels aspectes més “enriquidors” d’aquesta jornada “és que permet que escoles, floristes i proveïdors ens trobem”. Una trobada que cada any reuneix més floristes d’arreu d’Espanya. “He saludat a floristes del País Basc, Canàries, València... Estem aconseguint que les Mercademostracions siguin una fira d’abast nacional”, afirmava Rosa Valls, de l’escola Rosa Valls-formació. Un exemple és la Mariló, una florista que malgrat la distància, no té cap problema per recórrer amb el seu vehicle els prop de 300 quilòmetres que separen Castelló de Barcelona per assistir a les Mercademostracions. “Vinc perquè vull estar al dia i aquí puc veure totes les novetats juntes. A més, aprofito per comprar coses per Nadal que no trobo a d’altres llocs”, diu mentre tira d’un carro ple a vessar de productes.
Com ella, molts floristes aprofiten que els majoristes obren i omplen les seves parades amb productes nadalencs per avançar les seves compres. “La zona de complements ha venut força durant la jornada. Però, sobretot, tots hem aprofitat per fer contactes amb clients de fora de Catalunya que no vénen habitualment a comprar al Mercat i que, avui, veuen que tenim productes i materials que no veuen enlloc més”, afirmava el president de l’AEM, Jaume Mateu.
Què s’està fent a Europa?
A banda de mostrar la moda floral autòctona, les Mercademostracions d’aquest any van fer una mirada a les tendències que es porten fora de les nostres fronteres. Per això, la gran demostració de la tarda va comptar amb la presència de la rusa Marina Bulatova i l’italià Pasquale Sostini, dos floristes de reconegut prestigi en el sector floral europeu. Més de 300 floristes van omplir la sala d’actes del Mercat interessats a veure en acció a aquests prestigiosos professionals que van realitzat en directe diversos treballs d’inspiració nadalenca, on imperava l’estil i les tendències pròpies dels seus països d’origen.
Seminaris, tallers i arbres de Nadal
L’activitat dins del Mercat no es va aturar en tot el dia, gràcies a les activitats programades. L’Oficina Holandesa de les Flors (Bloemen Bureau) va impartir un seminari, al qual hi van assistir un centenar de floristes, on es van donar algunes claus per conèixer més a fons els clients i, així poder respondre millor a les seves necessitats.
Durant tot el dia, les escoles d’art floral van decorar diversos arbres de Nadal, cedits pels Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats, amb productes de les empreses de complements del Mercat. A més, uns 60 infants, fills dels floristes assistents, van gaudir amb els tallers de construcció de coves de pessebre i Tiós.
Per veure la galeria d’imatges de les Mercademostracions 2010, consulteu: www.mercabarna.com/mercabarna-flor