David Vázquez: "Amb la teva roba usada pots contribuir a l'educació d'infants d'Àfrica"
Entrevista a David Vázquez, àrea manager d'Humana a Catalunya
Expliqui’ns, què és Humana?
És una organització no governamental per al desenvolupament implantada a Espanya des de 1987 que té com a objectiu desenvolupar projectes de cooperació a l’Àfrica subsahariana, Amèrica del Sud i Àsia. Com aconseguim els fons per als projectes? A través de la roba usada que ens dóna la gent.
Com transformen la roba en fons per a la cooperació?
Simplificadament, recollim la roba i la classifiquem per vendre-la a les nostres botigues de segona mà i per enviar-la a l’Àfrica perquè la puguin vendre els comerciants locals. Amb els beneficis obtinguts d’aquesta activitat professional, financem els projectes. Amb aquest model d’autofinançament aconseguim que els projectes no depenguin només de rebre o no fons externs que, sovint, estan condicionats pel moment polític o econòmic.
No m’imaginava que la roba usada pogués tenir aquesta finalitat!
La nostra feina és donar valor a un producte que ja no té cap valor per tu. Hi ha gent que encara creu que Humana es dedica simplement a enviar roba a països pobres. I no és només això. No només donem recursos. Donem coneixement per promoure el progrés de les comunitats.
Quin recorregut fa la roba que poso en el contenidor?
La roba es porta al nostre centre de classificació per separar les peces. Un 15% de les peces es queden aquí, per comercialitzar-les a les nostres 19 botigues de segona mà. D’aquí traiem els diners per finançar la nostra estructura, és a dir, pagar els treballadors, mantenir els 3.500 contenidors, el centre de classificació, les botigues...
I la resta?
Un 45% de la roba va a l’Àfrica, concretament a Moçambic i Malawi. Enviem, setmanalment, unes 24 tones! Quan la reben els nostres companys d’Humana d’allà, la classifiquen i la venen als comerciants locals i a les botigues de segona mà. Amb els beneficis extrets, es financen els projectes de cooperació.
Què passa amb el 40% que queda?
Un 30% són peces de cotó o llana que no es poden usar perquè estan malmeses, però que es poden reciclar per fer draps, farcits de matalassos...El 10% restant és roba molt trencada o tacada que no té cap aprofitament.
Quins projectes desenvolupeu?
Projectes en l’àmbit de l’educació, la sanitat, la formació professional i la integració social i el desenvolupament de les comunitats rurals. Un dels grans projectes que tenim entre mans és l’escola de professors del futur, on formem a professors de primària perquè treballin en zones rurals. Un altre gran repte és el de la lluita contra la sida. Tenim un projecte per preparar a oficials de camp perquè visitin un per un els habitants de zones rurals per informar-los sobre com prevenir la malaltia i com conviure-hi.
Quantes tones de roba recolliu a la setmana?
Unes 85 tones a tot Catalunya. Per fer-vos una idea, és suficient roba per omplir 5 o 6 tràilers.
I en els contenidors que hi ha a Mercabarna?
R- El primer any vam recollir 3.500 kg. El 2008 i 2009, les donacions van baixar fins els 2.900 i 2.800 kg . Tot i això, quan vam posar els contenidors a Mercabarna ja sabíem que no serien els més “productius”.
Per què?
Mercabarna és un centre de treball i és complicat que la gent porti roba. Però vam pensar que era interessant estar aquí per la gran quantitat de gent que hi passa al dia. Segur que més d’un, en veure els contenidors, s’han preguntat qui són aquests, què fan, com ho fan, i aquesta tasca de sensibilització també és molt important.
Vull donar, com ho faig?
Acceptem roba, calçat, complements i roba de llar que estigui en bon estat d’ús, ni molt malmesa ni tacada i s’ha de deixar en el nostre contenidor en una bossa tancada.