“Experiència + formació: la combinació ideal”
Entrevista a Núria Gustems, exalumna del Màster en Gestió d’Empreses Alimentàries
Gustems és una de les responsables de l’empresa del sector del peix de Mercabarna, Grupo Torné. Fa 4 anys va cursar el Màster en Gestió d’Empreses Alimentàries, titulació que imparteix la Fundació Triptolemos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
P- Per què es va decidir a fer aquest Màster?
R- Jo sóc llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i estic especialitzada en l’àrea financera i comptable, però no tenia una formació específica en el sector alimentari. Aleshores, va arribar a les meves mans un fulletó publicitari del Màster i m’hi vaig apuntar.
P- I quina valoració fa de l’experiència?
R- Molt positiva! Fer el Màster em va permetre conèixer professors de camps com el màrqueting, les compres, la logística, el consum, la qualitat, etc. especialitzats en l’àmbit de l’alimentació i, també, professionals d’altres sectors.
P- D’altres sectors?
R- En la meva promoció hi havia professionals del sector carni, del pa, del sector hoteler... I va ser molt enriquidor! Passes tantes hores a Mercabarna que, de vegades, et creus el centre de l’univers, que ets l’únic que té uns determinats problemes. I fent el Màster te n’adones que no és així, que hi ha d’altres professionals que són d’altres àmbits i que tenen les mateixes dificultats. És un espai ideal per compartir experiències i solucions i, a més, establir nous contactes.
P- A nivell acadèmic, què li va aportar el Màster?
R- Em va donar una formació específica en àrees com la logística, les compres, el màrqueting, la producció, etc. No és una formació excessivament tècnica, sinó que et serveix per entendre els conceptes. És una combinació de tot el que necessita saber un gerent o un responsable d’una àrea per tirar endavant una empresa.
P- Va aprendre alguna cosa nova?
R- Sí, moltes! per exemple, vaig descobrir el concepte de qualitat i quines són les estratègies per donar valor afegit a un producte. I com et posen exemples concrets del sector alimentari, ho veus encara més clar, més proper. És un dels punts forts del Màster, que és molt específic.
P- Per què li ha servit fer aquest Màster?
R- M’ha permès obrir les meves mires. Però, sobretot, m’ha donat més seguretat per engegar noves línies de negoci. Vaig entendre que el negoci tradicional ens permetia cobrir determinades demandes, però que hi havia d’altres que ni ens havíem plantejat i que l’empresa podia abastar.
P- Falta de temps, mandra, por... Què creu que frena a la gent a l’hora de fer un Màster?
R- Penso que hi ha una mica de tot. D’una banda, tots anem molt enfeinats i el més fàcil és anar-ho posposant. De l’altre, el vertigen de tornar a estudiar, però quan t’hi poses veus que no és per a tant. I, en el cas dels professionals del peix, tenim el fre del horari. Si treballes de matinada es fa una mica més feixuc anar per la tarda a fer el curs...
P- També pot haver algú que digui: jo tinc molta experiència i un màster no m’ensenyarà res!
R- Doncs s’equivoquen! Aquest Màster és molt útil per a la gent amb experiència en el sector. Clar que no et soluciona la vida, però et fa créixer com a professional. Formació més experiència és la combinació ideal.
P- Com animaria a la gent a fer aquest Màster?
R- Els diria que fer aquest Màster et dóna la possibilitat de conèixer professors interessantíssims i professionals d’altres sectors de l’alimentació, et permet aprendre i aprofundir en matèries. Però sobretot et fa més polivalent i et dóna les eines per solucionar problemes i afrontar situacions adverses. Avui, és la crisi econòmica però demà serà una altra cosa.