Descens important dels preus de les fruites i les hortalisses
Si comparem el preu mitjà acumulat entre gener i maig d’aquest any amb el de 2008 els preus havien baixat el 2,7%. En canvi, al juny, el descens ha estat del 21%. Què ha canviat en aquest mes? No tot s’ha d’atribuir als efectes de la crisi econòmica. En aquest cas, la climatologia hi ha tingut molt a veure. Els capricis del temps han provocat que la major part de la producció que havia d’entrar al Mercat durant el mes de maig procedent de diferents zones d’Espanya, ho fes al juny, provocant un excés d’oferta i, en conseqüència, aquest descens dels preus.
Hortalisses més econòmiques
Aquest descens s’ha notat sobretot en les hortalisses, el preu de les quals ha disminuït el 28%. Entre els productes que més han baixat estan el pebrot vermell (-44%), la patata (-40%), la coliflor i la carxofa (-36%), el tomàquet madur i el carbassó (-33%) i la mongeta perona (-32%). Les fruites, especialment les varietats de temporada, també s’han comercialitzat a preus més baixos. Així, els albercocs i les cireres han disminuït el seu preu el 40% i els melons i síndries el 22%. El descens també s’ha deixat sentir en la pinya (-31%), els cítrics (-28%) o les pomes i peres (-19%).