Marcel Gorgori: “Volem demostrar que es pot menjar bo i sa”

Entrevista a Marcel Gorgori, presentador de “La salut al cistell”

Diuen que sempre presenta programes on es parla de temes que l’interessen...
És cert, intento donar la cara en programes on es tracten temes sobre els quals tinc una opinió formada o alguna cosa a dir. I aquest és el cas de “La salut al cistell”. L’alimentació m’interessa molt! A més, crec que en el programa parlem d’aquest tema d’una forma que no s’ha fet mai.

Com és això?
Penso que és l’únic programa on, a banda d’explicar a l’espectador que es pot menjar bo i sa, apareix reflectida la feina que fan els diversos agents que intervenen en l’itinerari d’un aliment, des que surt del camp o del mar fins que arriba a la nostra nevera.

L’objectiu és oferir tota la informació possible a l’espectador, no?
Efectivament! Donem tota la informació perquè l’espectador sàpiga quin aliment té entre les mans i com en pot treure el màxim partit. I això és el que intentem fer en les diferents seccions del programa.

I quines són aquestes seccions?
Primer de tot anem a comprar els productes. Per això, cada setmana, la Màbel Martí, acompanyada per un personatge conegut, va a un mercat municipal diferent de Barcelona a escollir els aliments sobre els quals parlarem en aquell programa. Aquest és el pas fonamental, ja que sinó sabem triar un bon producte, difícilment el que mengem serà bo i sa. A més, incidim en el caràcter ‘lúdic’ d’anar al mercat i en el paper de prescriptors i orientadors que fan els professionals que hi treballen.

Un cop feta la compra... 
... anem a la cuina. En aquesta secció, a partir dels productes que s’han comprat, el convidat ens proposa un menú. Amb la col·laboració d’un prestigiós nutricionista i d’un xef, es valora el menú i es suggereixen d’altres formes de combinar i preparar els aliments, segons les seves propietats. En aquesta secció, a més, aprofundim sobre orígens, característiques, etc. dels productes, gràcies a interessants reportatges gravats a les zones de producció i a diverses empreses de Mercabarna.

I, finalment...
La darrera part del programa està dedicada a resoldre les preguntes i els dubtes sobre un determinat producte, com per exemple el pa, l’oli, etc. Per fer-ho, integrem les experiències i opinions de tots els sectors que intervenen en la producció i comercialització d’aquell aliment.

Pel programa ja han passat convidats com la Rosa Andreu, el Màrius Serra o el Jordi Díaz. Quin criteri s’usa a l’hora d’escollir-los?
Han de ser persones conegudes i que tinguin vinculació o interès per l’alimentació i la cuina. Per exemple, l’actriu Rosa Andreu era filla d’un forner o l’actor Jordi Díaz té un germà peixater. En els propers programes ens visitarà el pilot Nani Roma o el Màgic Andreu, que també ens desvetllaran la seva relació amb l’alimentació.

Un cop acabat el programa, amb quina sensació li agradaria que es quedés l’espectador?
Sobretot, que ha après coses noves que li seran d’utilitat a l’hora de triar un aliment. Jo, per exemple, gràcies al programa estic descobrint algunes coses, com que existeix un peix que es diu sonso o que si les fulles de la pinya americana es treuen amb facilitat és que ja està madura.