Montserrat Gil de Bernabé succeeix Jordi Maymó en la direcció de Mercabarna
14 de febrer de 2008
Després de 21 anys com a director general de Mercabarna, Jordi Maymó, deixa l’empresa per dedicar-se al desenvolupament i la promoció d’un projecte agroalimentari de futur. Maymó serà substituït per Montserrat Gil, actualment Presidenta de la Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca) i consellera de Mercabarna, a mitjans de març.
Un dels aspectes més rellevants de la gestió de Maymó al capdavant de Mercabarna ha estat el desenvolupament i la promoció de la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) al voltant dels mercats majoristes. La ZAC ha estat clau en l’evolució de Mercabarna i és el que diferencia aquest important clúster alimentari de la resta de mercats del món. A la ZAC s’han promogut activitats de valor afegit als productes i de servei als clients, afavorint que les empreses majoristes tradicionals s’hagin pogut adaptar a les noves formes de comerç i consum.
Actualment Mercabarna és la major concentració d’empreses agroalimentàries del sud d’Europa i un referent a tot el món. A més de comptar amb els mercats majoristes de fruites i hortalisses, peix i flor, a Mercabarna hi ha empreses especialitzades a proveir les cadenes de distribució moderna, companyies que abasteixen el sector de la restauració, firmes dedicades a la importació i l’exportació d’aliments, empreses que han constituït cadenes detallistes de fruteries o peixateries modernes, etc.
Un canvi d’horari polèmic
Maymó també va impulsar, al 1988, el polèmic canvi d’horari del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de nocturn a diürn, contribuint a la modernització del sector, gràcies a la millora de vida dels seus agents i a la promoció del relleu generacional. Aquest fet va afavorir que els sectors de la distribució moderna i la restauració esdevinguessin compradors del mercat, el primer del món amb activitat diürna i ,en l’actualitat, un dels millors posicionats a nivell internacional.
La modernització constant del sector carni i l’Escorxador de Mercabarna, així com la del Mercat Central del Peix, apostant sempre per garantir al màxim la seguretat higiènicosanitaria i la qualitat, han fet que aquests sectors hagin sortit reforçats de les diferents crisis alimentàries.
Reciclatge de 112.000 kg de residus diaris
Un altre fet destacable de la gestió de Maymó és la implantació del pla mediambiental, amb la creació de les infraestructures necessàries i la política de comunicació i conscienciació de les 25.000 persones que es mouen cada dia a Mercabarna. Això ha comportat que actualment es recicli prop del 80% dels 140.000 kg. de residus que es generen diariàment en aquest gran mercat. Al 2002, Mercabarna va ésser el primer mercat majorista del món que va disposar d’un Punt Verd.
Així mateix, al 1997, Mercabarna va ser el primer polígon alimentari del món en disposar d’una xarxa de fibra òptica instal.lada per tot el seu recinte, que ha permès a les empreses ubicades en aquest gran mercat accedir als serveis més avançats en telecomunicacions.
El tret, però, més característic de l’actuació de Maymó al llarg de tots aquests anys ha estat el diàleg i la col·laboració constant amb els empresaris ubicats a Mercabarna pel que fa a tots els aspectes importants que afecten al funcionament d’aquesta petita ciutat alimentària.
Montserrat Gil de Bernabé
Per la seva part, Montserrat Gil de Bernabé té un ampli currículum professional en el sector agroalimentari, del qual cal destacar la seva activitat com a gerent de l’Institut Municipal de Mercats i Consum de Lleida. Gil de Bernabé va exercir aquesta responsabilitat durant 11 anys, del 1993 al 2004, des d’on va poder conèixer d’aprop el funcionament dels mercats .
Una dona lligada al sector agroalimentari
Al 2004, va ocupar el càrrec de directora dels Serveis Territorials a Lleida del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, va ocupar la cartera de directora general de Producció, Innovació i Indústries agroalimentàries d’aquest Departament.
L’actual conseller, Joaquim Llena, la va anomenar directora general d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació, lloc que va deixar per fer-se càrrec de la presidència de Prodeca.
Gil de Bernabé està lligada a Mercabarna, des del 2006, com a membre del consell d’administració de la companyia.