Montevideo projecta ‘el seu Mercabarna’

28 de gener de 2008

Montevideo és la capital d’Uruguai país limítrof amb Argentina, Brasil i l’Oceà Atlàntic. Amb més de 2 milions d’habitants –la meitat de la població del país –aquesta ciutat alberga l’únic mercat majorista de l’Uruguai. Es tracta del Mercado Modelo. Un mercat de fruites i hortalisses, de 5 hectàrees, ubicat al bell mig de la capital. Les dificultats derivades d’estar en plena zona urbana i la necessitat de renovar unes instal·lacions obsoletes han fet que les autoritats municipals apostin per traslladar el Mercado. Per abordar aquest repte, Montevideo ha comptat amb l’assessorament de Mercabarna.

Del 14 al 16 de gener passats, l’alcalde de Montevideo, Ricardo Ehrlich, acompanyat pel president del Mercado Modelo, Carlos Baldassini, el director de Desenvolupament Econòmic de Montevideo, Luís Polakof, i un grup de tècnics municipals, van fer una visita institucional a Barcelona, que va incloure una reunió amb l’Alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, i el president de Mercabarna, Jordi W. Carnes, i una extensa visita a les instal·lacions de Mercabarna. Al llarg de l’estada de la delegació uruguaiana, va quedar palesa l’estreta relació de col·laboració que mantenen el consistori barceloní i el de Montevideo. I és que des de fa més de dos anys, els tècnics de Mercabarna treballa per assessorar les autoritats municipals de la capital uruguaiana en el trasllat del seu mercat majorista de fruites i hortalisses i en la creació d’una plataforma alimentària.

El Mercado Modelo es queda obsolet

Fa temps que la Intendència de Montevideo busca una solució a les limitacions d’espai i a la degradació que pateix l’únic mercat majorista hortofructícola del país, el Mercado Modelo. Construït fa més de 80 anys, aquesta instal·lació, situada en ple centre de la capital, ocupa unes 5 hectàrees, comptant l’edifici del Mercat de Fruites i Hortalisses, diverses empreses relacionades amb l’activitat agrícola ( venda de fertilitzants, envasos, llavors, etc.) i els carrers del recinte. “Estem situats en una zona urbana i la circulació de camions i furgonetes provoca nombrosos problemes de trànsit”, explica el president del Mercado Modelo. “A Montevideo es troben amb el mateix problema que tenia el Mercat del Born de Barcelona fa 40 anys i que va originar el naixement de Mercabarna”, indica Mariano Lechardoy, ex-cap d’Estudis i Desenvolupament de Mercabarna i un dels assessors del projetce.

Actualment, més de 500 majoristes operen en aquest mercat . “Hi ha moltes empreses, però molt petites. Molts són agricultors, que van a vendre els seus productes, o majoristes estacionals que, depenent del producte que comercialitzen, vénen al Mercat durant una època determinada”, explica Lechardoy. I apunta, “per fer-nos una idea, funcionen com la zona de cooperatives del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna”.

El Mercado Modelo comercialitza unes 300.000 tones de fruites i hortalisses l’any que es distribueixen per tot l’Uruguai, sobretot per la capital i les zones de costa. “En els propers deu anys, volem arribar a la xifra de 500.000 tones comercialitzades l’any”, apunta Carlos Baldassini, “però amb l’actual estructura no podem abordar aquest creixement”, continua dient el president del Mercado.

Per què el model Mercabarna?

Davant d’aquesta situació la Intendència de Montevideo va apostar per traslladar el Mercado als afores de la capital i construir, en un altre espai i amb una gestió diferenciada, un centre d’activitats logístiques.

Aquesta idea, però, es va descartar quan les autoritats de Montevideo van conèixer a fons el model Mercabarna i van constatar que era més interessant tenir aquestes activitats agrupades en un recinte.

“Coneixíem Mercabarna gràcies a l’estreta relació que mantenim des de fa molts anys amb l’Ajuntament de Barcelona. Però va ser al 2006, en el Congrés de la Unió Mundial de Mercats, després d’assistir a una presentació de Mercabarna realitzada per Jordi Maymó, director general de Mercabarna, que vam veure que aquest model, únic al món, consistent en combinar els mercats centrals i la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC), era molt interessant i molt proper a les nostres necessitats. A partir d’aquí, van iniciar el projecte de col·laboració i van començar els contactes amb els responsables de Mercabarna perquè ens assessoressin”, explica l’alcalde de Montevideo, Ricardo Ehrlich.

D’aquest treball conjunt va sorgir un document: el projecte preliminar de disseny d’una plataforma alimentària. Per concloure el procés d’assessorament, entre abril o maig, els tècnics de Mercabarna realitzaran una visita a Montevideo per acabar de concretar, in situ, alguns aspectes del projecte.

D’un Mercat a una plataforma alimentària

Des del principi, la proposta de Mercabarna passava per aprofitar el necessari trasllat del Mercado Modelo per crear una plataforma alimentària en el seu entorn. “La idea era conferir-li un caire polivalent a aquest nou espai, que no es quedés només en un nou mercat de fruites i hortalisses”, apunta Mariano Lechardoy.

Un dels aspectes ja definits d’aquest projecte és la ubicació que tindrà el nou Mercat. Es construirà a 8 quilòmetres del centre de Montevideo, en una àrea estratègica, i ocuparà, en una etapa inicial, 40 hectàrees. Tot i que, més endavant, es pretén ampliar el recinte fins a les 100 hectàrees.

El projecte preveu la construcció de tres naus, d’uns 10.000 m2, per a la venda majorista hortofructícola. Aquestes instal·lacions tindrien una estructura similar a la del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, amb un passadís central i parades a banda i banda amb exposició de productes. Dins del recinte, a més, es contempla la reserva d’un espai per construir, en un futur, un altre pavelló.

“Seguint l’exemple del model Mercabarna, el projecte inclou fer una nau polivalent i un pavelló multiserveis”, indica Lechardoy. La nau polivalent es destinarà a la venda de productes carnis, peix, congelats, begudes, etc, seguint el model cash&carry, mentre que el pavelló multiserveis acollirà magatzems, instal·lacions frigorífiques i espais per a empreses de manipulació o envasat de productes.

Finalment, en aquesta plataforma també es reserva un espai per a oficines, serveis (locals comercials, bancs, etc.), aparcament, així com, una àrea perquè els empresaris desenvolupin la seva pròpia Zona d’Activitats Complementàries.