Transferència: Formació i sensibilització

Dins el seu objectiu de sensibilitzar a la societat sobre l'impacte del malbaratament alimentari i la responsabilitat de tots els actors socials -sector privat, administració pública, sector social i ciutadania- per reduir-lo, des de la Càtedra s'organitzen una sèrie de jornades i esdeveniments, com ara:

Jornada de cloenda Càtedra UPC-Mercabarna 2021-2023

El passat 27 de febrer va tenir lloc l'acte de cloenda de la Càtedra UPC-Mercabarna, jornada on es va informar sobre l'afectació de la nova normativa europea i la Llei espanyola sobre el malbaratament alimentari a les empreses majoristes.

També es van presentar els resultats de l'Estudi 2021-2023 de quantificació del malbaratament a la Unitat Alimentària de Mercabarna.

Entre els ponents, vam comptar amb diferents professionals del sector com:

  • Rosa Rollé, oficial superior de Desenvolupament Empresarial de la Organització de les Nacions Unides per l'alimentació i l'Agricultura (FAO)
  • Giulia Bizzo, assessora de Polítiques en Sistemes Alimentaris de la Comissió Europea.
  • Ana Díaz Pérez, sotsdirectora general de Qualitat i Sostenibilitat Alimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
  • Glòria Cugat, subdirectora de Transferència i Innovació Agroalimentària de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC.
  • Djamel Rahmani, professor lector a la Universitat de Catalunya (UPC). Investigador sènior en economia agrària al CREDA.
  • Jose María Gil, director de la Càtedra, director del CREDA i catedràtic d'Economia Agraia de la UPC.
  • Xavier Fàbregas, director de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB) de la UPC.

VIDEOS DE L’ACTE:

  • Intervenció de Rosa Rollé.

  • Intervencions de Giula Bizzo, Anna Pérez i Glòria Cugat.

  • Intervencions de Jose Maria Gil, Djamel Rahmani i Xavier Fàbregas.

Premis Mercabarna-Paco Muñoz 2023 

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari va guardona les categories de Prevenció, a la iniciativa d'Ametller Origen, d'Innovació social al projecte de la Federació Calàbria 66.

  • Es va premiar a Ametller Origen per abordar la problemàtica del malbaratament, des de l'origen al camp fins la distribució a les seves botigues, conscienciant tant als seus treballadors com als clients.

  • La Federació d'entitats Calàbria 66 va presentar "Aprofita'm", un projecte d'acció comunitària per un consum sostenible. Usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària de l'Eixample Esquerra (SRC) recullen aliments que han estat donats a l'ONG De Veí a veí i comerços col·laboradors, i els cuinen a la Cuina comunitària del Mercat de Sant Antoni per a transformar-los en àpats saludables. Aquests plats van destinats a persones en situació de vulnerabilitat social.

Tallers de sensibilització sobre el malbaratament alimentari

Amb la idea de conscienciar els alumnes de 3r i 4t d'ESO i de Formacions Professionals sobre el malbaratament alimentari, es van organitzar aquests tallers que promovien el consum responsable.

Objectius específics que es van treballar:

  • Exposar i conscienciar sobre la situació actual de les pèrdues i malbaratament alimentari al sector agroalimentari
  • Valorar la matèria primera (fruites i verdures) i mètodes de conservació.
  • Proporcionar a l'alumnat eines per prevenir el malbaratament
  • Vincular l'alimentació saludable amb pràctiques alimentàries sostenibles. 

El programa, executat per membre de l'equip del CREDA i un cuiner professional, va consistir en realitzar un visita guiada al Foodback, Centre d'Aprofitament Alimentari de Mercabarna i un taller culinari.

Presentació Càtedra Mercabarna – UPC contra el malbaratament alimentari

El passat 28 d'octubre 2022 va tenir lloc la Jornada de Malbaratament Alimentari a Catalunya per presentar la Càtedra i explicar la nova Llei de Malbaratament Alimentari.

Durant l'esdeveniment, es van exposar els resultats de la primera quantificació del malbaratament de fruites i hortalisses a la Unitat Alimentària, així com la situació actual, amb la participació d'empreses majoristes i entitats socials beneficiàries de la gestió d'aprofitament alimentari.

AENOR va presentar la certificació Malbaratament Alimentari Zero; Mercabarna va a donar a conèixer el seu Sistema de gestió de residus, i; les empreses Fernández Global Fruit Group i Torribas SA van aportar les seves bones pràctiques en quant a la gestió de prevenció del malbaratament i l'aprofitament alimentari.

Fundació El Xiprer Vallès Oriental i l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, entitats beneficiàries del Foodback, van explicar l'impacte social generat per aquestes accions.

La Càtedra va presentar la Biblioteca Digital sobre el Malbaratament Alimentari i va compartir els  resultats de la primera quantificació. 

VÍDEOS:

  • Iniciatives i eines per reduir el malbaratament.

  • Accions de la Càtedra UPC-Mercabarna:

  • Intervenció de Glòria Cugat (Generalitat de Catalunya).

  • Taula rodona: gestió d'excedents a Mercabarna i aprofitament.

Diàleg "Amb el malbaratament alimentari #ResAPerdre"

El dijous 11 de febrer es va celebrar la Jornada 'Amb el Malbaratament Alimentari no tenim #ResAPerdre', jornada virtual organitzada en el marc del cicle d'UPC Diàlegs Agroalimentaris i de la càtedra UPC-Mercabarna per la Lluita contra el Malbaratament Alimentari impulsada per l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EEABB).

En el marc de la Jornada es va inaugurar la Sala UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari a l'EEABB i també es va fer estrena el reportatge #ResAPerdre on es visibilitza solucions davant del malbaratament i ofereix un diàleg amb una visió àmplia i fonamentada.

  • Video de les jornades contra el malbaratament alimentari No tenim res a Perdre #UPCDiàlegs Agroalimentaris. Torna'l a veure!

Jornada de 'L'enginy i Innovació contra el malbaratament alimentari'

El passat 30 de juny de 2020 es va celebrar, dins el marc del 50è aniversari de l'UPC, l'activitat "Enginy i innovació contra el malbaratament alimentari". L'objectiu principal va ser posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los. Va incloure una sèrie d'activitats com l'espigolament dels productes que es cultiven a l'Agròpolis de l'EEABB, ponències sobre el Malbaratament i formació en la pràctica de l'espigolament, valoració del producte malbaratat i un dinar popular elaborat amb els productes espigolats.


  • ​Vídeo de l'acte de presentació de la Jornada d’Enginy i Innovació contra el malbaratament alimentari. Torna'l a veure!

Premis Mercabarna Paco Muñoz

Els Premis Mercabarna Paco Muñoz tenen la finalitat de promoure i reconèixer iniciatives realitzades a Catalunya en favor de la lluita contra el malbaratament alimentari i l'aprofitament d'aliments amb impacte econòmic, social i/o mediambiental en els diferents esglaons de la cadena agroalimentària. Aquests guardons premien les millors iniciatives desenvolupades al sector privat, en l'àmbit de l'emprenedoria i el tercer sector. Més informació sobre l'edició Premis Mercabarna Paco Muñoz 2021.

Foto d’esquerre a dreta dels guanyadors 2021: Nuria Camp, directora general de Nutrició sense Fronteres; Héctor Piñel, del departament de Logística de Caprabo i Marianne Costa, de Projectes d'Impacte de Too Good to Go.