Premis contra el malbaratament alimentari 2021

Premi Mercabarna contra el malbaratament

La segona edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament ha guardonat tres projectes que malgrat la crisi de la Covid-19 s’han dut a terme amb el ferm objectiu de no malbaratar, crear feina i ajudar als més vulnerables. La denominació d'aquests guardons és un homenatge pòstum a Paco Muñoz per la seva llarga trajectòria professional en l'àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari. 

Els representants dels guanyadors (d'esquerra a dreta): Nuria Camp, directora general de Nutrició sense Fronteres; Héctor Piñel, del departament de Logística de Caprabo i Marianne Costa, de Projectes d'Impacte de Too Good to Go.

Més informació sobre els premis

Visita la galeria de fotos de l’entrega de premis 


Projectes guanyadors

  • Millor iniciativa del sector privat: Caprabo

Caprabo ha posat en marxa, a Catalunya, un sistema de recollida de la matèria orgànica (carn, xarcuteria i peix) no aprofitable per al consum humà que es recicla per obtenir pinsos, sabons i biogàs. L'objectiu principal és minimitzar els residus d'origen animal i contribuir així a la lluita contra el malbaratament i el canvi climàtic.

Des que va començar aquest mes de maig, ha aconseguit reciclar 18.289 kg de subproductes de carn i peix i ha estalviat a l'atmosfera unes emissions de 32,92 tones de CO2.

  • Millor iniciativa d'empreneduria: Too Good To Go

Too Good To Go és un moviment que sorgeix, segons els seus creadors, "amb l'objectiu d'inspirar i emporderar a les persones per evitar el malbaratament alimentari". A través d'una App mòbil, connecten usuaris amb productors, restaurants, supermercats... que venen el seu excedent diari de menjar a un preu reduït perquè no es desaprofiti.

Des d'aleshores, s'han salvat 3 milions de packs sorpresa, equivalents a 3 milions de kg d'aliments i s'han estalviat al planeta 7.000 tones de CO2.

  • Millor iniciativa del tercer sector: Nutrició Sense Fronteres

Nutrició Sense Fronteres desenvolupa des de 2012 el programa 'Comparteix el Menjar' a Catalunya. Amb l'inici de l'estat d'alarma, els hotels i restaurants es van veure obligats a tancar. L'equip es va centrar a generar sinèrgies amb altres agents de la cadena alimentària, com supermercats, proveïdors d'aliments, entre altres entitats socials.

Aquesta actuació va permetre aconseguir repartir 152.425 kg d'aliments, més del doble que al 2019 (61.500 kg), entre persones vulnerables, a través de les entitats socials col·laboradores.


Projectes participants 

En total, es van presentar 12 projectes als II Premis Mercabarna Paco Muñoz. 


Contacte