Els usuaris -majoristes i compradors- disposen de serveis i infraestructures per facilitar-los la feina de separació dels residus.
Punt Verd
És una deixalleria especialitzada ubicada dins de Mercabarna on les empreses majoristes dels Mercats Centrals i de la ZAC i els detallistes poden llençar de forma separada els residus de la seva activitat comercial (matèria orgànica, cartró, plàstic, fusta, porexpan, etc.). Posteriorment, tot un seguit d'empreses especialitzades són les responsables de reciclar els residus recollits.
Horaris i dies d'obertura del Punt Verd
- Zona de majoristes
- De dilluns a les 7 h fins dissabte a les 13 h, excepte:
- Dilluns a divendres de 17 h a 18 h, per tasques internes de manteniment.
- Dimarts a dissabte de 3 h a 6 h, per tasques internes de manteniment.
- De dilluns a les 7 h fins dissabte a les 13 h, excepte:
- Zona de detallistes:
- Compradors de fruites i hortalisses: Dies de Mercat, de 9:30h a 17h.
- Compradors de peix: Dies de Mercat, de 00:30h a 8:30h.
Plànol d'ubicació del Punt Verd
Codi de productor de residus per als majoristes
Les empreses de la Unitat Alimentària que produeixen residus banals o generen residus perillosos s'han de donar d'alta com a productors de residus a l'Agència Catalana de Residus de Catalunya. En el següent enllaç, podreu realitzar la inscripció: https://sdr.arc.cat/modemp/EditSolAltaReferencia.do#
- Si una empresa té més d'un centre productor, cal que aquests estiguin inscrits i disposin cadascun d'ells del seu codi de productor.
- Les empreses que ja disposin de codi de productor no hauran de realitzar cap tràmbit al respecte.
Per fer ús del Punt Verd de Mercabarna, caldrà presentar prèviament el codi de productor de residus, omplir i signar el corresponent contracte de tractament de residus. El contracte s'haurà d'enviar a mambient(ELIMINAR)@mercabarna.cat, indicant amb una X els residus comercials que es produeixen.
Certificat per als usuaris
Els usuaris del Punt Verd, tant majoristes com detallistes, poden fer ús de les zones habilitades per abocar els residus de l'activitat comercial i demanar un certificat dels residus que aboquen a la instal·lació del Punt Verd de Mercabarna. Pels usuaris detallistes aquest certificat els permetrà estalviar en la taxa d'escombraries del seu municipi.
Requisits per obtenir el certificat i formulari de sol·licitud
Contacte del Punt Verd
- Telèfon: 93 556 33 07
- Correu electrònic: puntverd(ELIMINAR)@mercabarna.cat
Foodback
El Centre d’Aprofitament Alimentari, Foodback, és l’equipament clau del nou sistema de gestió de matèria orgànica vegetal. S’hi fa el triatge de les fruites i hortalisses que estan fora del circuit de comercialització amb l’objectiu d’incrementar el volum d’aprofitament i donar-los una segona vida. En funció del cribratge, el producte es distribueix a entitats socials, sent el primer destinatari, o bé es gestiona al Punt Verd.
Més informació sobre el funcionament del Foodback
Contenidors als Mercats Centrals
Tots els pavellons dels mercats centrals disposen de contenidors-compactadors on els operadors majoristes poden dipositar de forma separada la matèria orgànica, els envasos de plàstic, els de cartró, els de fusta, etc. Les empreses d'aquests centres que generin grans quantitats de residus (més de mig palet) han de portar-los directament al Punt Verd i no deixar-los en aquests contenidors.
A més, el Mercat Central de Fruites i Hortalisses diposa de contenidors intel·ligents per a la matèria orgànica vegetal, on s’hi poden abocar un màxim de 400 kg al dia i de 2.000 kg a la setmana. En cas que les fruites i hortalisses siguin aprofitables, s'han de portar al Foodback, el Centre d’Aprofitament Alimentari.
Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR)
Mercabarna compta amb una Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), que dona servei al Mercat Central del Peix i permet complir les normatives comunitàries, estatals i autonòmiques en matèria d'aigües residuals amb plenes garanties d'idoneïtat.