- El sector agroalimentario ante un cambio de paradigma: Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO).
- Estratègia de la Unió Europea per a la reducció del malbaratament alimentari:
- Els projectes REFRESH i ECOWASTE4FOOD.
- Estratègia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)
- Els productors i la prevenció del malbaratament alimentari.
Universitat d'Estiu per a professionals
De l’1 al 3 de juliol va tenir lloc la segona Universitat d'Estiu de Mercabarna, una formació gratuïta sobre el malbaratament alimentari.
A qui va dirigida?
Aquest curs gratuït s’adreça a professionals del sector agroalimentari, tant de l’àmbit empresarial com universitari; membres d’entitats i col·lectius que impulsen projectes de consum responsable i reaprofitament d’aliments; o professionals que vulguin aprofundir en les darreres novetats legislatives i projectes vinculats a la lluita contra el malbaratament d’aliments.
A més, està obert estudiants universitaris de grau, màster o postgrau procedents d'enginyeries, economia, química, ciències ambientals i biològiques.
De què tracta el curs?
La Universitat d’Estiu de Mercabarna ha aprofundit en lespolítiques i iniciatives que s’estan implementant per lluitar contra el malbaratament d’alimentsal llarg de tota la cadena agroalimentària: producció, comerç majorista i detallista, restauració i consumidors finals.
Què aporta la Universitat d’Estiu?
- Anàlisi del malbaratament alimentari en l’àmbit internacional i local i marc normatiu vigent.
- Coneixement actualitzat sobre els reptes i les oportunitats que presenta aquesta problemàtica dins del sector agroalimentari, la restauració i els consumidors.
- Intercanvi de coneixement i d’experiències innovadores per reduir el malbaratament i apostar per l’aprofitament d’aliments.
- Possibilitat de fer networking amb la resta de participants.
Els ponents que configuren el programa de la Universitat d’Estiu formen part de les següents institucions, empreses i entitats.
El programa, dia a dia
1 de juliol: Malbaratament i producció
2 de juliol: Malbaratament, comerç i distribució
- Iniciatives al comerç majorista:
- El pla estratègic de Mercabarna contra el malbaratament alimentari.
- La campanya "Ningú no és perfecte" del grup Nufri sobre valorització del producte de segona categoria.
- Iniciatives al comerç detallista:
- La llei del bon samarità a Itàlia, el Projecte Recovery from retail sector.
- Accions per a l'aprofitament dels productes no comercialitzables: Condis.
- La cuina Veritas. Un projecte innovador, solidari i per descomptat ecològic.
- Bones pràctiques als mercats municipals per prevenir el malbaratament alimentari: Mercat de Sants; Mercat de Manlleu i Mercado de Travesas de Vigo.
- Solucions tecnològiques innovadores:
- La tecnologia 5G al servei del no malbaratament alimentari.
- Els projectes tecnològics Too Good To Go, Leanpath, Soy comida perfecta i Re-opportunity world.
3 de juliol: Malbaratament, restauració i consumidors finals
- Seguretat alimentària:
- L'extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a un aprofitament segur: Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
- Iniciatives a la restauració:
- Bcn comparteix el menjar.
- La Imperfecta Belleza.
- Batch-cooking.
- Iniciatives d'educació dels consumidors:
- La cultura de l'aprofitament a les llars de l'Organització d'Usuaris i Consumidors de Catalunya.
- La nevera solidaria, De bon profit i Be Fresh.