- El sector agroalimentari davant d'un canvi de paradigma: Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).
- Estratègia de la Unió Europea per a la reducció del malbaratament alimentari:
- Els projectes REFRESH i ECOWASTE4FOOD.
- Estratègia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP):
- Els productors i la prevenció del malbaratament alimentari.
Universitat d'Estiu per a universitaris
De l'1 al 3 de juliol va tenir lloc la segona Universitat d'Estiu de Mercabarna, una formació presencial i gratuïta sobre malbaratament alimentari.
Assistir a la Universitat d’Estiu de Mercabarna permet...
Entrar en contacte amb empreses i professionals del sector agroalimentari.
Aprendre de la mà de persones que lideren projectes per reduir el malbaratament d’aliments.
Fer networking i orientar el teu futur professional.
A qui va dirigida la Universitat d’Estiu?
Aquest curs gratuït s’adreça a estudiants de quart curs de les següents especialitats:
- De la UPC:
- Enginyeries tècniques (industrial, biosistemes i agroalimentària, telecomunicacions, etc.).
- Ciències ambientals i biològiques.
- Química.
- Economia.
- Màsters i postgraus de temes relacionats amb les disciplines anteriors.
- De la UB:
- Nutrició Humana i Dietètica.
- Ciència i Tecnologia dels Aliments.
També està oberta a professionals del sector agroalimentari.
De què tracta?
La Universitat d’Estiu de Mercabarna aprofundirà en les polítiques i iniciatives que s’estan implementant per lluitar contra el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena agroalimentària: producció, comerç majorista i detallista, restauració i consumidors finals.
Els ponents que configuren el programa pertanyen a les següents institucions, associacions, empreses i projectes:
El programa, dia a dia
1 de juliol: Malbaratament i producció
2 de juliol: Malbaratament, comerç i distribució
- Iniciatives al comerç majorista:
- El pla estratègic de Mercabarna contra el malbaratament alimentari.
- La campanya "Ningú no és perfecte" del grup Nufri sobre valorització del producte de segona categoria.
- Iniciatives al comerç detallista:
- La llei del bon samarità a Itàlia, el Projecte Recovery from retail sector.
- Accions per a l'aprofitament dels productes no comercialitzables: Condis.
- La cuina Veritas. Un projecte innovador, solidari i per descomptat ecològic.
- Bones pràctiques als mercats municipals per prevenir el malbaratament alimentari: Mercat de Sants; Mercat de Manlleu i Mercado de Travesas de Vigo.
- Solucions tecnològiques innovadores:
- La tecnologia 5G al servei del no malbaratament alimentari.
- Els projectes tecnològics Too Good To Go, Leanpath, Soy comida perfecta i Re-opportunity world.
3 de juliol: Malbaratament, restauració i consumidors finals
- Seguretat alimentària:
- L'extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a un aprofitament segur: Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
- Iniciatives a la restauració:
- Bcn comparteix el menjar.
- La Imperfecta Belleza.
- Batch-cooking.
- Iniciatives d'educació dels consumidors:
- La cultura de l'aprofitament a les llars de l'Organització d'Usuaris i Consumidors de Catalunya.
- La nevera solidaria, De bon profit i Be Fresh.